Automatische pensioenopbouw met een opt-out voor zzp’ers kan beter niet mogelijk worden gemaakt. Dit adviseert de Stichting van de Arbeid. Het levert risico’s op voor de verplichtstelling in zijn huidige vorm.

De Stichting vergelijkt vier mogelijkheden: verplicht aansluiten van zelfstandigen, automatisch aansluiten met opt-out, automatisch uitnodigen en meer mogelijkheden voor ‘gewone’ vrijwillige deelname. Ook VZN-voorzitter Cristel van de Ven (geen lid van de werkgroep) wordt gevraagd naar haar standpunt.

Zij is sowieso tegen automatische aansluiting, ook met opt-out. ‘Veel mensen die automatisch ingeschreven worden, komen daar te laat achter, begrijpen niet wat het betekent, of vergeten zich uit te schrijven.’ Ook Van de Ven benadrukt het belang van de vrijheid voor ondernemers om hun eigen sociale vangnetten te regelen.

Ondernemers geven om praktische reden doorgaans de voorkeur aan de derde pijler, zegt zij. ‘Dit onderzoek was vrij nauw gericht op tweede pijler. Het onderzoek had van ons breder mogen zijn, en zich meer algemeen richten op de vraag hoe het regelen van de oude dag voor zelfstandigen verbeterd kan worden.’

PensioenPro / 28 maart 2024