Het demissionair kabinet zet per 1 oktober de coronasteun aan ondernemers stop. Ervan uitgaande dat de economie echt open gaat en blijft, begrijpt VZN dit kabinetsbesluit. VZN-voorzitter Cristel van de Ven: “Van de getroffen zelfstandig ondernemers is de overgrote meerderheid inmiddels weer aan de slag met het eigen bedrijf. Daarnaast zijn er flink wat zelfstandigen tijdens de lockdowns andere werkzaamheden gaan verrichten in sectoren waar de vraag niet stilviel. Dankzij hun veerkracht genereren ook zij al weer geruime tijd zelf inkomsten.”

Speciale en blijvende aandacht voor branches die nog steeds grote hinder ervaren door de coronacrisis, is volgens VZN hard nodig. Voor veel zelfstandigen in de kunst- en cultuursector gaat het bijvoorbeeld, zoals het er nu naar uitziet, immers pas vanaf september weer beginnen. Hun sector zit nog steeds op slot. En voor zelfstandig ondernemers uit de evenementen- en toeristenbranche is het hoogseizoen al zowat voorbij. Van de Ven: “Deze mensen hebben meer tijd en steun nodig om hun buffers weer op te bouwen. De coronamaatregelen in combinatie met ontoereikende coronasteun, door o.a. de partnertoets bij tozo, heeft er bij hen ingehakt, zowel financieel als mentaal. We moeten nu niet te snel denken: het gaat weer goed met de economie, het leed is geleden.”

Het besluit om zelfstandig ondernemers de rest van het jaar de mogelijkheid te geven om achteraf bijzondere bijstand (Bbz) aan te vragen, helpt hen om er bovenop te komen. VZN stelt voor om dit structureel in te voeren, evenals het structureel schrappen van de vermogenstoets.

Meer informatie? Bel of mail met:
c.vandeven@zelfstandigennederland 070 7820811
www.zelfstandigennederland.nl

Beeld Sara Kurfeß