De steunmaatregelen voor zelfstandigen gaan per 1 oktober stoppen. Voor veel branches is dat gelukkig geen probleem. Er zijn echter branches die nog niet geheel open mogen. En seizoensafhankelijke branches hebben niks meer aan een opening in het najaar.

Zo is er een grote ongelijkheid ontstaan in de overlevingskansen van zelfstandige bedrijven. Met name podiumkunsten, de reisbranche, de evenementenbranche hebben steun van de overheid nog steeds hard nodig.

Nu blijft er wel bijzondere bijstand voor zelfstandigen, en de voorwaarden daarvoor worden tijdelijk versoepeld. Maar, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven tegen Bas van Werven van BNR, dan moeten die voorwaarden eigenlijk permanent blijven zoals nu.

Anders houd je de situatie dat zelfstandigen eerst hun pensioen moeten ‘opeten’,  voordat ze bijstand krijgen. Dat pensioen, in de vorm van vermogen, kunnen ze dan nooit meer terug opbouwen, terwijl de overheid er wel steeds strenger op wordt dat zelfstandigen die reserves creëren.

Oplossing: tel vermogen dat is opgebouwd voor doeleinden als pensioen, ook ná 1 januari niet meer mee in de vermogenstoets van de Bbz.

BNR Ochtendspits / 31 augustus 2021