“Goed nieuws, maar waak voor teveel optimisme”

Het is goed nieuws dat de meeste coronamaatregelen binnenkort verdwijnen. Hierdoor kunnen zelfstandigen weer ondernemen en zelf inkomsten genereren. Aan het kabinet de opdracht om vanaf nu volle kracht vooruit te gaan in het verschaffen van duidelijkheid over zelfstandig ondernemerschap. “Dat is al veel te lang blijven liggen”, aldus VZN-voorzitter Cristel van de Ven.

Vanavond kondigt het kabinet verregaande versoepelingen van de coronamaatregelen aan. Dat is goed nieuws. Het geeft zelfstandig ondernemers de ruimte om weer te ondernemen en zelf inkomsten te genereren. “Dat is wat zelfstandigen het liefste willen”, zegt VZN-voorzitter Cristel van de Ven. Toch waarschuwt de koepel van belangenbehartigers van ruim 100.000 zelfstandig ondernemers voor teveel optimisme. De langdurige coronamaatregelen hebben veel zelfstandigen ver op achterstand gezet. Zij hebben hun buffers op moeten eten, betalingsachterstanden opgelopen en schulden aan moeten gaan.

Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) roept het kabinet op om maatwerkoplossingen te vinden voor de schuldenproblematiek en betalingsachterstanden bij zelfstandigen. Voorzitter Van de Ven: “Het is van groot belang dat de getroffen zelfstandig ondernemers hun bedrijven kunnen herstarten. Dat kan niet met een molensteen van schulden om je nek”. VZN vraagt de overheid om zelfstandigen hierin tegemoet te komen, bijvoorbeeld door een adempauze in te lassen en belastingschulden om te zetten in een achtergestelde lening.

Daarnaast roept VZN het kabinet op om op volle kracht maatregelen te nemen die duidelijkheid geven over zelfstandig ondernemerschap. Van de Ven: “Zelfstandigen willen weten waar ze aan toe zijn. De huidige onduidelijkheid belemmert zelfstandigen momenteel in hun ondernemerschap. Dit kabinet moet nu echt stappen gaan zetten op dit dossier. Dat is al veel te lang blijven liggen”.

VZN pleit voor een heldere definitie van zelfstandig ondernemerschap en een fiscale stimulans om een financiële buffer op te bouwen. Tenslotte zal de coronacrisis niet de laatste crisis zijn waar zelfstandig ondernemers mee kunnen worden geconfronteerd. VZN gaat hier graag verder over in gesprek met de betrokken bewindslieden.

Beeld Towfiqu Barbhuiya