VZN pleit voor vijf aanvullende punten voor steun aan zelfstandig ondernemers.

Zojuist heeft het kabinet aanvullende steun gepresenteerd om ondernemers door de coronacrisis heen te helpen. Cristel van de Ven, voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) vindt het goed dat er een aangescherpt steunpakket ligt, maar vraagt extra aandacht voor zelfstandig ondernemers die zware tijden beleven. “Steun en toekomstperspectief zijn cruciaal voor zelfstandig ondernemers” aldus Van de Ven. “Veel zelfstandigen zien graag dat daar extra aandacht naar uit gaat binnen het generieke steunpakket.”

VZN pleit voor vijf aanvullende punten: een betere tegemoetkoming vaste lasten, het oormerken van om- en bijscholingsgelden voor zelfstandig ondernemers, persoonlijke ondersteuning en coaching mogelijk maken, de beperkte vermogenstoets tot 1 juli 2021 achterwege laten en grenswerkers recht op inkomensondersteuning geven.  

Tegemoetkoming vaste lasten

“VZN ziet dat de regeling Tegemoetkoming Vaste lasten (TVL) in de praktijk weinig zelfstandig ondernemers bereikt. De Tozo, daarentegen, is enkel een voorziening voor levensonderhoud. Hierdoor komen veel zelfstandigen in de problemen met hun doorlopende vaste kosten zoals verzekeringen, huur bedrijfsruimte en pensioenopbouw”, merkt de voorzitter van VZN. De vereniging stelt daarom voor om het Tozo-steunbedrag op te hogen zodat deze een deel van de vaste kosten gaat dekken. Een andere mogelijkheid is om aan de TVL knop te draaien…

ZiPconomy / 27 oktober 2020