Het lijkt erop dat het kabinet voornemens is om de zelfstandigenaftrek nog sneller af te bouwen dan al het plan was. Dit om voor andere geledingen van de samenleving een koopkrachtpakket te kunnen betalen. Deze aftrek was ervoor bedoeld om zelfstandigen in staat te stellen geld opzij te zetten voor onder meer pensioen en opleiding.

Vooral voor zelfstandigen die nu precies genoeg verdienen om rond te komen, zal dit grote impact hebben. Die zullen nu, net als andere ondernemers, meer belasting moeten gaan betalen, en er juist in koopkracht op achteruit gaan. Een buffer opbouwen, waar de aftrek voor bedoeld was, zit er dan niet meer in.

Sam Trompert van RTLZNieuws was benieuwd of mensen die de aftrek nodig hebben om hun bedrijf overeind te houden, niet beter in loondienst kunnen gaan? Er is immers een krappe arbeidsmarkt.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven stelt dat veel zelfstandigen niet in loondienst kunnen, maar ook niet meer willen werken. Dit is een realiteit waaraan we de arbeidsmarkt moeten aanpassen, vertelt ze aan RTL Z Nieuws van 2 september 2022.

RTLNieuws / 2 september 2022