Het maandbedrag voor vaste lasten waarop zelfstandigen getoetst worden bij coronasteunmaatregelen moet omlaag. Dat betogen belangenbehartigers van zelfstandig ondernemers. Nu vallen zelfstandigen tussen wal en schip omdat het minimumbedrag van 3000 euro vaste lasten per maand te hoog is. Daardoor dreigen zzp’ers in de knel te komen met zowel de kosten voor leefonderhoud als werk.

Volgens brancheorganisatie Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) bereikt de zogeheten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) vanwege de hoogte in de praktijk weinig zelfstandigen. Daarnaast is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (Tozo) „enkel een voorziening voor levensonderhoud”.

Zelfstandigen hebben wel degelijk vaste lasten, zegt VZN-voorzitter Christel van de Ven. „Sommigen hebben een bedrijfsauto, huur van een pand of sparen voor hun pensioen. Dat wordt niet meegenomen in de Tozo-regeling.” Nu kunnen zelfstandigen alleen aanspraak maken op steun als ze minstens 30 procent inkomensverlies en minimaal 3000 euro aan vaste lasten hebben.

De drempel van het vastelastenbedrag kan volgens Van de Ven weg, of het Tozo-bedrag moet omhoog. „Dan kun je, als je geen recht hebt op Tozo, in aanmerking komen voor de TVL-regeling”, aldus Van de Ven.

RD / 29 oktober 2020