Leidschendam, 28 april 2023 – SharePeople steunt de zienswijze die Vereniging Zelfstandig Nederland (VZN) heeft op zelfstandig ondernemerschap en sluit zich aan bij de belangenorganisatie die ruim 100.000 zelfstandig ondernemers zonder personeel vertegenwoordigd. SharePeople is een coöperatieve vereniging waarbinnen inmiddels 12.600 zzp’ers onderling het risico op arbeidsongeschiktheid opvangen.

VZN-voorzitter Cristel van de Ven: “VZN komt op voor de belangen van zelfstandigen. We richten ons op hun plek aan de overlegtafels, een duidelijke definitie van zelfstandig ondernemerschap en de mogelijkheid om, als ondernemer, je eigen broek op te kunnen houden en een eigen bedrijfsbuffer aan te leggen. Zelfstandigen verenigingen zich op nieuwe manieren, o.a. in coöperaties die hen in staat stellen om onderling sociale en ondernemersrisico’s af te dekken, zoals het risico op langdurige arbeidsongeschiktheid. Wij staan modernisering van de arbeidsmarkt voor, en streven naar een arbeidsmarkt die past bij de wensen en behoeften van de huidige werkenden, waaronder de groeiende groep zelfstandigen. We verwelkomen de leden van de SharePeople coöperatie in onze koepelvereniging om ook hun belangen breed te vertegenwoordigen.”

Cosmas Blaauw, oprichter van SharePeople: “VZN laat een duidelijke en eenduidige stem van zelfstandigen horen aan de formele overlegtafels. We staan ook achter hun standpunt rond de plannen met een verplichte AOV voor zzp’ers. Ook wij vinden dat het veel beter zou zijn om de nu voorgestelde wachttijd van één jaar naar twee jaar te trekken. Vooral ook omdat één jaar wachttijd zo’n verplichte verzekering onnodig duur maakt. Het past ook beter binnen het ondernemersrisico. Zzp’ers verdienen het daarnaast dat er een ruime kijk komt op de opt-out mogelijkheid. Al best een flinke groep heeft namelijk zelf al dat vangnet bij arbeidsongeschiktheid geregeld. Er zijn dus al uitvoerbare, betaalbare en uitlegbare alternatieven beschikbaar naast de AOV bij reguliere verzekeraars.”

Met de aansluiting van de leden van de coöperatie SharePeople bij VZN bundelen nog meer vertegenwoordigers van zelfstandig ondernemers hun krachten. Hiermee verstevigt VZN haar positie als gesprekspartner voor politiek Den Haag en aan de maatschappelijke overlegtafels.