Leidschendam, 13 september 2024 | Uit het vandaag gepubliceerde regeerprogramma blijkt dat dit kabinet het beleid van het vorige kabinet ten aanzien van werken met en als zelfstandige(n) volledig voortzet. De vaste baan blijft het ideaal. Verder komt er een wetsvoorstel dat duidelijk maakt wanneer je werkt als werknemer en zelfstandige, er komt een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen, en de Belastingdienst gaat weer handhaven op de kwalificatie van de arbeidsrelatie om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.
Weinig vernieuwend
In een eerste reactie kwalificeert VZN-voorzitter Cristel van de Ven de ambities van dit kabinet als “niks nieuws onder de zon, en weinig vernieuwend”. De conceptwetten die er momenteel liggen ten aanzien van de verduidelijking van de arbeidsrelatie (VBAR) en de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (BAZ) zijn nog volstrekt onvoldoende qua duidelijkheid en uitvoerbaarheid. Van de Ven: “Daar moet nog flink aan gesleuteld worden, willen zelfstandigen daarmee uit de voeten kunnen”.
Knip VBAR op
VZN roept het kabinet op om de conceptwet VBAR op te knippen en alleen verder te gaan met het onderdeel rechtsvermoeden. Van de Ven: “Dat pakt schrijnende schijnzelfstandigheid aan de onderkant van de arbeidsmarkt effectief aan, en kan dienen als duidelijke grondslag voor handhaving”. De huidige plannen voor een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen stuiten bij het merendeel van de VZN-achterban op grote weerstand. Van de Ven: “Het is veel te duur voor wat je aan vangnet krijgt, en de beoogde uitvoering van deze verzekering door het UWV baart zelfstandigen ernstige zorgen, gegeven de capaciteitsproblemen daar”.
Gesprekspartner
VZN gaat graag in gesprek met de bewindslieden en Tweede Kamerleden over werkbare oplossingen, zoals het opbouwen van bedrijfsbuffers door zelfstandig ondernemers van waaruit zij hun sociale en ondernemersrisico’s kunnen afdekken. Sowieso vindt de koepelvereniging van zzp-belangenbehartigers het belangrijk dat vertegenwoordigers van de 1,7 miljoen zelfstandigen die Nederland inmiddels kent, worden toegevoegd aan de lijst met ‘belangrijke gesprekspartners’ van kabinet Schoof. Van de Ven: “Je kunt niet beslissen over het lot van zzp’ers wanneer je niet ook met ze praat”.