Het geld is op, de puf is eruit, de maat is vol

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen. Maar voor zelfstandig ondernemers is hun nood daarmee niet verholpen. VZN-voorzitter Cristel van de Ven reageert: ‘Er moet nu echt snel meer steun komen voor de zelfstandigen die nog steeds noodgedwongen aan de kant blijven staan. Het is onacceptabel om zelfstandig ondernemers nog langer buiten hun schuld om te laten lijden onder de coronamaatregelen. Naast begrip voor de zorg is het tijd voor begrip voor de ondernemers die keer op keer de klappen van de crisis opvangen. Hun geld is op, de puf is eruit, de maat is vol’.

Eerder deze week pleitte VZN samen met Platform Zelfstandig Ondernemers voor het opheffen van de harde lockdown voor alle sectoren. Zij riepen het kabinet op om ondernemers weer te laten ondernemen zodat zij zelf inkomsten kunnen genereren. Van de Ven: ‘Dat blijft het gewenste scenario. Gelukkig kunnen winkels en kappers vanaf morgen weer zonder afspraak tot 17 uur open, maar zelfstandigen in de horeca, culturele en evenementensector staan nog steeds in de kou. De gemaakte keuzes zijn moeilijk te begrijpen en volstrekt onvoldoende om zelfstandig ondernemers uit de brand te helpen’.

Het wordt nu nog noodzakelijker om compensatie te bieden aan getroffen zelfstandigen. Zij kunnen niet leven van de versoepelde Bijzondere Bijstand voor Zelfstandigen, terwijl hun vaste lasten doorlopen en de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) regeling voor de meesten niet van toepassing is. Het kabinet wil kijken naar mogelijkheden om steun te verbeteren, maar geeft nog geen duidelijkheid. Maandagochtend gaat VZN hierover in gesprek met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.


Beeld Rob Wicks