Coronalening Bbz voor zelfstandigen is nauwelijks steun te noemen

VZN trekt aan de bel over de absurd hoge rente van 8% op de Bbz-lening; één van de weinige overgebleven coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers. Dat is onacceptabel.

Tijdens de coronapandemie zijn er meerdere steunmaatregelen opgetuigd voor zelfstandig ondernemers. De meeste zijn alweer ingetrokken, zoals de Tozo en de TONK. Zelfstandigen moeten het inmiddels doen met de Bbz-light en de TVL. Over de TVL is al veel gezegd en geschreven. Die regeling sluit grote groepen zelfstandigen uit omdat zij bijvoorbeeld geen vestigingsadres hebben anders dan het woonadres of niet aan het minimumpercentage omzetverlies komen.

Zelfstandigen in financiële nood zijn momenteel aangewezen op de Bbz-regeling. Deze is tot 1 april 2022 weliswaar aan te vragen met terugwerkende kracht en met versoepelde eisen (de “Bbz-light”) maar blijft problematisch. Gemeenten vragen bijvoorbeeld toch naar iemands vermogen als onderdeel van de levensvatbaarheidstoets. VZN-voorzitter Van de Ven: “De Bbz is een bijstandsuitkering, die niet aansluit bij ondernemerschap. Het is absoluut geen passende vervanger van de Tozo-regeling”.  

VZN signaleert bovendien dat de hulp vanuit de Bbz aan veel regels is gebonden. Zelfstandig ondernemers kunnen die vaak niet goed overzien als ze akkoord gaan. Eén van de vormen van bijstand, naast een periodieke uitkering, is het aangaan van een lening. Maar waar eerder nog 2% rente op de lening werd gevraagd is dat percentage verhoogd naar 8%. VZN vindt een rente van 8% op een lening vanuit een bijstandsregeling absurd. Zelfstandig ondernemers die een lening aangaan, doen dat omdat ze financieel in de problemen zitten en niet uit weelde. De overheid lijkt met een woekerrente van 8% een hoog rendement op hun geld te willen halen ten koste van de zelfstandig ondernemers in nood als gevolg van de coronamaatregelen. Deze zelfstandigen zouden ze juist moeten helpen.

Van de Ven: “Er zijn al veel coronasteunmaatregelen voor zelfstandig ondernemers stopgezet. Als de weinige maatregelen die nog overblijven voor zelfstandigen zo zwaar worden belast, dan geeft de overheid daarmee feitelijk aan dat deze groep het maar zelf moet oplossen. Terwijl hun problemen voortkomen uit overheidsbeleid.
Dat is onacceptabel”.       

Beeld Scott Graham