PERSBERICHT

De persconferentie van het demissionair kabinet is wederom uitgelopen op een grote teleurstelling voor zelfstandigen in de getroffen sectoren en beroepen. Zij willen niets liever dan weer aan de slag en zelf inkomsten genereren, maar de datum van eventuele hervatting van hun werkzaamheden is opnieuw vooruitgeschoven. VZN-voorzitter Van de Ven: “Rutte spreekt over ‘een einde in zicht’ maar veel zelfstandigen hebben de financiële noch mentale veerkracht meer om dat einde te halen. De hopelijk ‘mooie zomer’ waarover Rutte spreekt, is voor velen gewoonweg te ver weg om het vol te houden”.

VZN roept het kabinet op om te komen met een duidelijke vaccinatiestrategie – als weg uit deze crisis – en een duidelijk herstelplan voor de economie. Omdat de coronasteunpakketten voor veel zelfstandigen ontoereikend zijn, vanwege de huidige voorwaarden, pleit VZN bovendien voor een eenmalige coronacompensatieregeling voor zelfstandig ondernemers die tot op heden verstoken zijn van steun. Zij hebben dit nodig om hen door deze laatste maanden heen te trekken.

Van de Ven: “De tijd van proefballonnetjes oplaten moet voorbij zijn. Er is nu visie en leiderschap nodig, in combinatie met concrete en snelle steun aan de getroffen zelfstandigen”. 

Beeld: Andrei Panfiloiu