Cristel van de Ven (VZN): ‘Als je snel wilt, ga alleen. Als je ver wilt, ga samen’

Nieuw in ons team van expertbloggers: Cristel van de Ven, voorzitter van de Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN). Van de Ven mengt zich sinds twee maanden tussen de Haagse politiek om zoveel mogelijk aandacht te krijgen voor de belangen van zelfstandige ondernemers. En ze is gretig: ,,Wat mij betreft starten we liever gisteren dan vandaag met het moderniseren van onze arbeidsmarkt.”

Ondernemen doe je niet alleen. Dat ontdekte ik al bij de start van mijn zelfstandig ondernemerschap, nu zo’n elf jaar geleden. Ik speelde al langer met de gedachte om voor mezelf te beginnen. Maar mijn arbeidscontract, en dan met name het concurrentie- en relatiebeding dat ik helaas had ondertekend, weerhield me ervan. Totdat mijn bedrijf ging reorganiseren en ik een kans rook.

Wat, dacht ik, als ik me vrijwillig zou aanbieden als vertrekker? Een goed gesprek met mijn werkgever leverde nog meer op dan ik had gehoopt. Geen zak met geld, want ik werkte er pas kort. Maar ik hoefde me niet te houden aan het beding en kreeg bovendien een lopend project mee. Dit gaf mijn bedrijf een kick-start. Een half jaar later en een aantal nieuwe opdrachten verder wist ik zeker dat ik op eigen benen kon staan. De start van mijn onderneming werd zo in feite gesteund door een samenwerking met mijn oud-werkgever.

De Ondernemer / 27 november 2020